Trakya Günlükleri 3: Kuzeyli Vino Dessera

02_IMG_0830İkinci günün sonunda varıyorum Vino Dessera’ya. Vino Dessera yahut Dönmez Çiftliği’nden daha kuzeyde konumlanmış bir üreticimiz daha yok. Sektörümüzün en yenilerinden bu firma. Belki bir çoğumuz duymamışken bile ismini, bu karma karışık döneme denk geldi çıkışları. Konuşunca anlıyorsunuz ki çok kızsa da duruma, çekinmiyor kaotik ortamdan. Sohbet etme fırsatı bulduğum kişi Doğan Bey, ailenin oğlu ve işin en içinde olan bireyi, her ne kadar tüm aile bireyleri işi bir ucundan tutuyor da olsa.

07_IMG_0823k

Önce kısa bir geçmiş Vino Dessera hakkında çünkü belki siz de onları tanımıyorsunuzdur benim gibi. Dönmez ailesinin toprakla olan macerası hukukçu olan baba Yetkin Bey’in Kırklareli’ne ceviz ağacı dikmesiyle başlamış (bir tane değil, yüzlerce ve hatta binlerce) ve daha sonra bağcılığa ve şarap üretimine geçilmiş. Bugün Kırklareli Ahmetçe’de iç içe üzüm bağları ve ceviz ormanları var.

06_IMG_0801k

Geleyim Doğan Bey’e…Doğan Bey tam bir çılgın ve müthiş enerji dolu (diyeceksiniz, zaten şarap üretim işine girmişse çok da normal olmasını bekleyemezdik değil mi?!). Proje insanı ayrıca… Hem aklı fikirle dolu, hem de o fikirleri ne zaman hayata geçirmesi gerektiği konusunda sabrı ve planlama yeteneği var belli ki. Bazı anlattıkları çok heyecanlandırıyor beni. Mesela, bölgenin çok harika bir şaraplık üzüm ‘terroir’ı olmasının yanında, doğal bitki örtüsünde meşe ağaçları da bulunması sizce bir mesaj olabilir mi? Hayalperestlik gibi görünse de bugün, hayal kurmadan da gerçeğe dönüşmüyor hiçbir şey sonuç olarak değil mi? İşin bu kadar içinde olmasına rağmen (sonuçta şarap üretiyor), sektörün dışından biri olarak da kabul edebiliyor kendini yeri geldiğinde. Bu da ona sektöre objektif bir bakış atabilmeyi sağlıyor.

kirklareliw-243x300Belki duymuşsunuzdur, Trakya Şarap Üreticileri bölgenin turizm açısından hareketlenmesi yolunda gayet önemli bir proje üzerinde çalışıyorlar. Çok detaylarını bilmediğim için konuya giremeyeceğim lakin Vino Dessera da diğer 13 (yanılmıyorsam) üreticiyle birlikte bu proje dahilinde yer almakta. Projenin ismi “Trakya Şarap Yolu”. Bir de Arcadia ve Chamlija ile birlikte “Kırklareli: Istranca’nın Şarap Üreticileri” isminde bir oluşumun bir parçası Vino Dessera (bu oluşumun ne olduğunu Sarah Abbott MW’ın yazısından öğrenebilirsiniz birazcık). Yani diyeceğim, bu bölgemizin üreticileri gayet birlikte, belirli bir hedefe odaklı olarak çalışıp, proje üretebilmekte. Bu noktada Trakyalı üreticileri gönülden kutluyorum. İlk günden beri olması gerektiğine şiddetle inandığım birlikteliği Trakya’da biraz olsun görebildim; bu da bana ümit verdi sektör için.

Fazla uzattım farkındayım. Gelelim bağlara kısaca. Burası bana Almanya Mosel’de bir gece geçirme şansı bulduğum üreticiyi hatırlatıyor görünüm açısından. Kocaman, bir sürü odalı bir bağ evi; her tarafta çeşit çeşit meyve ağaçları, bağlar ve bu evde şarap yapmak için kolları sıvamış bir aile… Bölge genel olarak düz ayak sayılabilir lakin ufak tepeler ve rampalarla dolu. Zemin de kaya kaplı neredeyse. Her noktada bir kaya çıkıntısı ve tepesi görmek mümkün. Bu toprakları özel yapan sebeplerden biri de bu olsa gerek. Ağustosun ortalarını geride bıraktığımız bu dönemde akşam saatinde üzerime kalın giysiler giymek zorunda kalmam da iklimin kışın ne denli sert geçtiğini anlatıyor olsa gerek. Özellikle yaz aylarında gündüz ve gece sıcaklık farklarındaki bu açıklık da yine ‘terroir’ın avantajlarından biri. Ev ile şaraphane arasındaki bağda onlarca farklı türde asma olduğunu söylüyor Doğan Bey. Doğruyu, yanlışı deneyimleyerek ve tecrübe ederek bulmak niyetinde yani Vino Dessera. Bu topraklarda hangi üzümün en iyiyi vereceğini bulma yolunda ciddi bir iş bu.

04_IMG_0849k

Bağ evlerinin hemen 2 dakikalık yürüme mesafesinde şaraphaneleri bulunmakta. Hijyenin şarap üretiminde ne kadar önemli olduğunu biliyoruz zaten. Bu şaraphanede neredeyse her yer sadece şarap üretim tesisleri için üretilmiş bir anti-bakteriyel malzemeyle kaplanmış dediklerine göre. Şaraphanenin alt katı da tabii ki mahzen. Toprağın altında olduğundan ekstradan bir iklimlendirme sistemine ihtiyaç duyulmamış. Ziyaretim sırasında sıva çalışması devam ediyordu, yani daha tamamlanmış değildi. Yüzlerce şişe şarap yine de bu serinde dinlenmekteydi.

05_IMG_0853k

Şaraplar konusunda ahkam kesecek tabii ki değilim fakat hemen ödüllerle başlamış ömrüne Vino Dessera IWC ve Decanter’den aldığı madalyalarla. “Bir yarışmadan ödül almayanı dövüyorlar zaten artık!” diye düşünüyor olabilisiniz ki haksız da sayılmazsınız da daha sonra ziyaret ettiğim üreticilerimizden birinin şarap yapımcısı Vino Dessera için “çok zorlamaları lazım o bölgeden ve topraktan kötü şarap çıkarmaları için” dedi. Ben onun yalancısı olayım bari 🙂

Böylece Vino Dessera ziyaretim bağlarda bir turla sona eriyor. Yola devam etmem şart;zira daha çok durak sırada biliyorsunuz. Doğan Bey’le tanışmamla birlikte tanıdığım güzel insan sayısı bir artıyor. Her durakta bu kadar güzel insan tanımam belki de bana en büyük getirisi olacak bu Trakya turunun.

01_IMG_0821k

Reklamlar

Argun Tanrıverdi hakkında

about.me/argun.tanriverdi

26/08/2013 tarihinde Şarap içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. 1 Yorum.

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: