Şarap Neden Alkol Değildir?

1Son günlerde yeni alkol yasağımız, pardon yasamızla iyice ayyuka çıkan bir alkol karşıtlığı meselemiz var biliyorsunuz. Her ne kadar bu mesele önce Gezi olayları ve sonrasında tüm bu alkol yasa değişikliği süreci boyunca ‘amma da büyüttünüz şu saat 22’den sonra içki satışının yasaklanması düzenlemesini’ sığlığında yorumlarla geri planda kaldıysa da ciddi bir dönüşümün bu denli bariz olan ilk adımı idi.

Şimdi aslında böyle bir girişten sonra son derece politik bir ‘kanuna dair’ yazı bekliyor olabilirsiniz benden, fakat ben öyle yapmayacağım.

Ben sadece o pek sevdiğimiz, önemsediğimiz ve belki bir çoklarının ‘ne de abartıyorsunuz arkadaş su içkiyi’ tavrına yol açtığımız şaraptan ve şarabın neden alkol olmadığından kısaca bahsetmek istiyorum. Fakat belki de önce ‘alkol’ dediğimde sadece içerisinde alkol bulunan içecekleri kastetmediğimi açıklamalıyım; sonuçta şarap da alkollü bir içecektir elbet.

2Bu kelimeye çok takılır oldum son aylarda özellikle. Televizyonda ve gazetelerde alkol de alkol…Tüm memleketin en büyük derdi olmuş meğer alkol! Farkındaysanız artık sözlüğümüzden içki kelimesi bile atıldı; varsa yoksa alkol. Alkol ihtiva eden her türlü içecek basit olarak alkol sözcüğüne indirgeniyor ve altında yatan anlam da gayet net bir şekilde ‘zararlı, içeni dinden, imandan çıkaran (kaldı ki zaten alkol almak dinden çıkmak olarak görülüyor, miktarından bağımsız), şeytanın icadı… Benim takıldığım nokta da burada işte. Kimin neye ne demesine karışacak değilim lakin biri şaraba da  o aynı alkol yakıştırmasını yapınca ‘orada bir dur arkadaşım’ diyesim geliyor. İşte şimdi nedenlerimi paylaşıyorum sizlerle. Tabii ki yine kendimce ve bu sefer madde madde. Maddeler önem sırasına göre verilmemiştir; daha çok yazının uzunca yazılma süresince akla gelme sırasıdır bu.

Şimdi gelelim şarap neden alkol değildire:

1. Şarap şişesi açıldıktan sonra alınganlaşır hemen. Onu, içerisinde şarapla bir kenara bırakırsanız küser. Yine de kötü niyetli değildir hiç. Yalnız başınıza koca şişeyi içmenizi de gönlü razı olmaz; yok ama yaparsanız da başınızı çatlatır sabahına.

Şimdi diyebilirsiniz ki tüm içkiler böyledir kardeşim, şarabın özelliği ne? Şarabın bambaşka bir özelliği vardır, o da standart bir şarap şişesi diye bildiğimiz 75 cL’lik bir şişe tüketilmelidir o gün içerisinde. Çünkü  bozulur öbürsü güne; eski hali, eski tadı tuzu kalmaz. Bakmayın siz, size ‘Şunu yaparsan 1 hafta dayanır, bunu yaparsan 1 ay dayanır’ diyenlere. Eğer tam keyif almaksa niyetiniz açtığınız şaraptan, şişe boşalmalıdır ve bunun tek makul yolu bir dosttur, bir sevendir size eşlik edecek. Yalnız da içilmez değildir ya, tadı güzel bir insanla daha da güzelleşir, tatsız anlara dahi tat katar.

Şimdi sorabilirsiniz “Peki arkadaşım bira bozulmaz mı açıldıktan bir gün sonra? Nedir bu şarabın açılınca bitirme hikayesi???” Doğru canım kardeşim bozulur tabii, lakin sen hiç 1L’lik bir bira şişesi gördün mü markette? Yoktur (varsa da nadiren görülür), zira bira da açılıp tüketilmelidir ama standartboyutu da ona göre ayarlanmıştır; her hangi bir insan açtığı şişeyi kolaylıkla bitirebilir. Yani ille de bir dost istemez, tek başına da içirtir kendini bira. Ha tabii çoğu kimse 1 şişeyle de yetinmez ya, o ayrı.

Fark ettiyseniz standart kelimesini göze çarpar şekle getiriyorum çünkü önemli buluyorum bu noktada. Ben şu an kullandığımız bir çok nesnenin yıllar ve hatta yüzyılların tecrübesiyle olduğu noktaya geldiğini düşünüyorum ve şişe ölçüleri de bizlere bir şey anlatıyor: yüzyılların tecrübesini ve işin doğru bir yolu olduğunu. Bir bira şişesi şimdiki ölçüsündeyse de bir mantığın sonucunda böyle; bir şarap şişesi de şimdiki ölçüsündeyse bir birikimin sonucunda böyle. Bence bu inkar edilemez bir durum.

Şarap yalnız içilmeyi çok sevmez ve aynı zamanda yalnız içilmemek için kendini koca koca şişelere dolduran da tek içkidir cep boya girip, kabul edilmek için çaba göstermek varken. İşte bu yüzden de alkol değildir şarap.

42. Hiç bir alkollü içki ürünün üretiminin uzmanı değilim fakat bazı önemli detaylara aşina olduğumu söyleyebilirim, özellikle de şarap konusunda. Tüm ürünlerin üretiminde büyük emek olduğundan da eminim fakat hangisi bir şişe şarabın ardındaki emekle eşleşebilir ki? Biz her hangi bir şişeyi bile elimize aldığımızda gerisinde ne kadar büyük özveriler olduğunun farkında mıyız acaba? O yudum boğazımızdan akana kadar ne gibi badireler atlatır o altın sarısı yahut yakut rengi sıvı? Ona basitçe “alkol” demek ne büyük saygısızlıktır bir defa o emek ve özveriye, o bilgi birikimine, tecrübeye, akan tere! Çünkü bir formülü yoktur bu işin, ‘kimi sorsanız size anlatır’ bir meslek değildir şarap yapımcılığı. Yılda milyonlarca litre üretilen bir şarap bile tamamıyla mass-produced olamaz hiçbir zaman. Bir çok üreticiye sorsanız belki içlerinden kimi zaman”Ah keşke öyle olabilse!” diye geçirdiğini itiraf edeceklerdir ama aslında onlar da şarap üretiminin bu büyüsüne tutulmuşlardır.

Açılan her şişe biraz da sürpriz barındırır içinde. Bira da rakı da cin de votka da bellidir oysa ki. Şişesini açtığında ne geleceğini bilirsin o şişeden; ki diğer onlarca, yüzlerce şişeden de farksız olacaktır. O fabrikadan çıkan binlerce şişeyle birdir o elindeki şişe de; üretimdeki formülasyon değişmediği sürece. Şarap bu yüzden de benzersizdir; her ne kadar bu benzersizlik ondan bir çok kişinin soğumasına neden de olsa. Her mantarın, her çevir-aç kapağın ardında bir macera, bir heyecan barındırır o kapağın ardına bakan gözlerle bakmasını bilene.

3. Topraktan bir değer çıkartmaktır şarap, toprağa bir değer vermek olduğu kadar. Var olmayanı yaratmaktır en çorakta; var olanı yüceltmek ve yaşatmak olduğu kadar.

Bu yüzden de alkol değildir şarap hiçbir zaman ve olamayacaktır da.

4. Her ne kadar hediyelik. özel günler içkisi halinden çıkarmak ve gündelik bir içeceğe dönüştürmek istesek de; yine belki de yılların geleneği olduğundan; şarap bir hediyedir, hediyeliktir, en özel anların içeceğidir. Kutlamadır, özeldir, saklanan ve yıllar sonra içilmek için saklanandır şarap. Hiç kimseden bir şişe likörü ya da cini oğlunun/kızının 18. yaş gününde açmak için sakladığını duymamışsınızdır çünkü böyle yapılmaz. Saklansa saklansa bir şişe şarap saklanır; çocuğunun mezuniyetinde, yıl dönümlerde şampanya patlatılır.

Gift Wine 2İsterseniz bir sevgililer gününde sevgilinize (eğer erkekseniz) şarap eşliğinde romantik bir akşam yerine rakı sofrası kurun ya da elinizde 6’lı bira kutusuyla kapısına dayanın. Eminim şu an bir kimseler “Benim sevgilim rakıcı/biracı bir kere oğluuuum!” diyordur içinden ya da dışından ama genelleme benim yanımda kabul edin.

Özeldir, hediyedir, saklanandır şarap. Bu yüzden de alkol değildir!

Elbet bu 4 nedenden çok daha fazla neden bulunabilir “şarap”ı alkolden ayırmak için. Eminim istense diğer alkollü içecekler için siz de düşünseniz bir liste yapabilirsiniz kendinize. Umarım benim yapmaya çalıştığım şeyin de şarabı özellikle de bira ve rakıdan ayırmak, onlardan üstün görmek olmadığını hissettirebiliyorumdur. Zira o diğer iki içeceğin de gerisinde devasa bir kültür olduğunu ve sırf bu yüzden bile çok büyük saygıyı hak ettiğini düşünüyorum. Yine de kabul etmek lazım ki tüm içkiler arasında uğruna en büyük emeğin verildiği şarap ayrı bir noktada durmakta (en azından benim için, kabul) 😀

Reklamlar

Argun Tanrıverdi hakkında

about.me/argun.tanriverdi

31/07/2013 tarihinde Şarap içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. 2 Yorum.

  1. şarabı anlatmaya paragraflar yetmez…çok güzel ve duygu yüklü bir yazı olmuş..eline sağlık..

  2. Teşekkürler sevgili Anonim 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: