Kavaklıdere Tatlı Sert Narince 2000

likor_tatlisertBeyazYine aylar yıllar öncesinde başlayıp, sonlandırması bugünlere kalan bir yazı… O zamanlar:  “Yeni bir tecrübe, yine bir tecrübe…E tabii insan şarap dünyasına yeni olunca, bu ucu bucağı olmayan, sonsuz sayılabilecek dünya içinde yeni tecrübeler yaşamadığı an olmuyor ” demişim. Artık yeni değil benim için ama hala çok çok özel!

Kavaklıdere Tatlı Sert Narince 2000 bahsettiğim; bir likör şarap (ya da fortifiye şarap)!

İlk önce gelelim likör şarap ya da fortifiye şarap ne demek!

Kayra Wine Center internet sitesinde [1] “Dışarıdan, damıtılmış üzüm alkolü (brendi) katılan ve bu sebeple %15-22 arasında normal şaraba göre daha yüksek alkolü olan şaraplardır” diyor likör şaraplar için. Buna ek olarak “İspanya’nın Sherry, Portekiz’in Porto ve Maderia şarapları bu çeşide örnektir. Sherry’lerin çoğu sek, portoların ise çoğu tatlıdır. Türkiye’de madeira ve porto stillerinin örnekleri görülmektedir”.

Bir de kısaca likör/fortifiye şarapların tarihine bakalım ki nereden çıktıkları bilelim; bunun için de özellikle tarihte alkolün, içkilerdeki (belki de) en önemli kullanım amacına bakmakta yarar var. Wikipedia internet sitesinde fortifiye şaraplar [2] için hazırlanmış sayfada, şarabı fortifiye etmenin aslen şarabı korumak için yapıldığı söyleniyor. Alkol, doğal antiseptik özelliğiyle şarabı koruyor. Özellikle Avrupa’dan Birleşik Krallık (United Kingdom-İngiltere) adasına ve diğer kıtalara şarap ticareti sırasında, şarabın bozulmadan alıcıya ulaşması için bu yönteme başvurulmak zorunda kalınmış zamanında.

Kadehimizdeki Tatlı Sert Narince, Kavaklıdere resmi internet sitesinde [3] de belirttiği gibi “Port şarap yapım yöntemi kullanılarak (fermantasyon esnasında dışarıdan üzüm alkolü eklenmesi) üretilir. Bu tip likör/fortifiye şaraplar iki türlü tüketiliyor (her ne kadar kimse sizi bu iki tarzdan biriyle tüketeceksiniz diye zorlamasa da). İlki “digestif” olarak yani yemeğin sonrasında sindirime yardımcı olarak. İkinci olarak da genelde bir tatlının yanında onun eşlikçisi olarak…

Şarabımız bol bol ödüllüdür de (her ne kadar bu ödüllerin değeri git gide azalıyorsa da gözümüzde). Belki de en önemlisi 2011 yılında Decanter‘in ödüllerinde, kendi kategorisinde çok üst seviye bir ödülü olan “Regional Trophy”yi alması ve yine Decanter’in listesinde dünyadaki en iyi 10 fortifiye şarabı arasına girmesidir.

Bakır2

Bu noktaya kadar yazdıklarım yaklaşık 1,5 sene öncesinde kaleme aldıklarım. Şimdi günümüze gelelim de bu şarap bana (ve umarım sonrasında sizlere) neler hissettiriyor. Neler hissettirmiyor ki???

Öncelikle ücreti bir can sıkıyor sevgili ülkemin kendisinden çok sevgili kanunları yüzünden. Yüksek alkollü içkiler sınıfına giren içecekler ekstradan yüksek oranlarla vergilendiriliyorlar (sanki ekstra olmayanı yeterince yüksek değilmiş gibi). Bu sevgili vergiler nedeniyle 75cl’lik bir şişenin fiyatı 80 TL’nin üzerine çıkabiliyor. Neyse ki fiyat meselesi bu şarap hakkında olumsuz olarak söyleyebileceğim tek şey (sanırım). Diyelim ki kıydınız paranıza aldınız bir şişe benim gibi. Çok da korkmaya gerek yok zira normal bir şarap gibi ilk açılışta şişenin dibini görmenize gerek yok. Yüksek alkol nedeniyle şarabın yapısında değişim/bozulma daha yavaş oluyor. Tabii şarabınızın sonsuza dek değişmeden kalacağını sanıp, yıllarca dolapta bekletmeyin onu ve ne yaparsanız yapın açtıktan sonra buzdolabı dışında bırakıp, ani ölümüne sebep olmayın. Ayrıca unutmayın ki o elinizdeki şarap 10 sene boyunca Fransız meşesinde bekledi de olgunlaştı zaten. Lütfen ona hak ettiği değeri verin ve çok da fazla bekletmeyin.

Gelelim güzelliklere, yani kalan her şeye!

Kadehinize dökerken anlıyorsunuz zaten bunun öyle bildiğimiz şaraplardan olmadığını soluk ve açık kehribar renginden (yukarıdaki fotoğrafta filtre nedeniyle öyle parlak ve koyu görünmekte). Kokusu da ballı mı ballı, tatlı mı tatlı! Koklamak bir keyifken, tabii ki de tatmak apayrı bir keyif. Yalnız size tavsiyem normal bir şarabı içer gibi içmeye çalışıp şirazenizden çıkmayın. Likör şarap sonuçta bu, alkol oranı %19; tedbirli ve temkinli yaklaşmak lazım ki rayihasına kapılmayasınız. Alın bir likör kadehine; olmadı şarap kadehinizi iki parmak doldurun en çok. Gırtlağınızdan akarken içinizi ısıtışının keyfini çıkarın ve ağzınızda geride bıraktığı o lezzetleri tekrar tekrar hissedin. Dişleriniz arasında hafif hafif hava çekip, burnunuzdan verin; bakın nasıl da “ben hala burdayıııım!” diyor Tatlı Sert. Kadehin dibini hemencecik gördüm diye de üzülmeyin sakın! Bir sonraki sefer belki siz de benim gibi yanına, çikolata kaplı gofret toplarından misafir edersiniz de en az benim kadar bu ikilinin uyumu karşısında kendinizi takdir edersiniz, belli mi olur?

Clipboard01

[1] İsimsiz () 101 Soruda Şarap: Likör Şarap Nedir? Kayra Wine Center: Türkiye’nin İlk ve Tek Şarap Kompleksi. Buradan ulaşılabilir:  http://www.kayrawinecenter.com/CatMain.aspx?CATID=97&ID=159751

[2] Wikipedia: The Free Encyclopedia (2012) Fortified Wine. Buradan ulaşılabilir: http://en.wikipedia.org/wiki/Fortified_wine

[3] Kavaklıdere Şarapları A.Ş. (2008) Tatlı Sert Beyaz. Kavaklıdere: Anatolian Wines. Buradan ulaşılabilir: http://www.kavaklidere.com/urunler.aspx

Reklamlar

Argun Tanrıverdi hakkında

about.me/argun.tanriverdi

31/01/2013 tarihinde Şarap içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: